Notiser

Aktuellt just nu...>>
Notiser November 2019

Äspöloppet - Per Hammaräng Grip
30 nov: Högby IF hade en deltagare på plats i årets Äspölopp som avgörs i Äspötunneln en utanför Oskarshamn. Det är ett speciellt lopp på det sättet att det springs uppför med en snittlutning på 14%. Per Hammaräng Grip sprang i det första av två heat och kom på 14:e plats med tiden 23.32.

Omar landslagsuttagen
27 Nov: Omar Ismail har blivit uttagen att representera Sverige i Terräng-EM i Portugal i december. Omar kommer tävla i P19-klassen och där kommer Sverige dessutom ha ett väldigt starkt lag i lagtävlingen. Det skall bli spännande att följa!

Julia i Warandeloop
24 Nov: Julia Samuelsson fortsätter sitt tävlande i Nederländerna där hon bor. Denna helg tävlade hon i terrängloppet Warandeloop och dit hade även ett gäng andra svenskar sökt sig. Det brukar vara bra klass på detta lopp och så även i år. Loppet fungerar ofta som en bra förberedelse för de som skall tävla på Terräng-EM i början på december. Damseniorloppet är 8 km långt och Julia sprang på 31.03 och med det blev hon 28:a (10:a i U23-klassen).

Premiär för Vintercupen i Svartbäcksmåla
17 Nov: Under söndagen var det dags för årets första deltävling i Vintercupen. Den avgjordes i Svartbäcksmåla där det tävlades på den sedvanliga "Svarta femman". På damsidan vann Nelly Össmar med tiden 19.33. Från Högby deltog även Irene Rohde och blev 11:e dam med tiden 27.32. På herrsidan var Erik Karlsson tvåa i mål efter en kamp med Malmö AI:s Olle Meijer. P.g.a. felspringning finns det inga korrekta tider, men de båda nämna dömdes som etta och tvåa i loppet ändå. Trea i mål var Ken Slättengren på 17.02. Från Högby IF deltog även Johan Nordström och Erik Kullberg. Johan blev femma med tiden 17.26 och Erik sjua på 17.58.

Zevenheuvelenloop med Julia och David - Davids bästa lopp!
17 Nov: Tävlingen Zevenheuvelenloop avgjordes i helgen i holländska Nijmegen. Julia Samuelsson var först ut och sprang 7 km under lördagen. Julia avverkade de sju kilometerna på 25.13 och med det blev hon tvåa i loppet! Under söndagen var det dags för 15 kilometersloppet där David Nilsson deltog. David sprang riktigt snabbt och nådde målet redan efter 43.34, vilket ger ett snitt på 2.54 min/km! Det räckte till en 11:e plats i loppet och med det blev han även förste europé i loppet. Det är också den näst bästa noteringen av en svensk löpare genom tiderna. David beskrev själv sin insats i efterhand med orden att det här var hans bästa lopp i karriären!

Regnig Höstmil i Malmö
16 Nov: Oliver och Ulrika Wykman var nere i ett regnigt Malmö under lördagen och sprang Höstmilen. Oliver sprang i mål på tiden 33.51 och tog med det en överlägsen seger då han var över två minuter före tvåan. Ulrika fick tiden 48.15 när hon passerade mållinjen och det räckte till en 13:e plats i damklassen.

Nordiska mästerskapen i Terränglöpning
10 Nov: Idag avgjordes NM i terränglöpning i finska Vierumäki. David Nilsson som tidigare tagit fyra individuella medaljer i Nordiska mästerskapen i terränglöpning fick nu äntligen klibva högst upp på pallen! David gjorde ett riktigt bra lopp på den 9 km långa gräsbanan och vann guldet med två sekunder på tiden 27:09. Tvåa blev Isländaren Hlynur Andrésson och trea Eskilstunas Adhanaom Abraha. Sverige knep även lagguldet David, Adhanom Abraha, Turebergs Daniel Lundgren (6:a individuellt) och Lidingös Simon Sundström (10:a individuellt).

Från friidrott.se:

– Taktiken var att inte gå för hårt i början för att kunna säkra medalj och förlänga sviten till fem raka. Adhanom gick upp i ledning vid sista varvningen men jag kom i kapp och blev lite förvånad när jag fick lucka en knapp kilometer från mål. Sista 500 meterna gav jag allt och det höll, säger David.

– Det var en lerig bana men ganska fast underlag så det passade mig bra. Jag sprang några meter extra de första varven för att undvika leran i mitten. Nu blir det ett 15 km-lopp i Nederländerna nästa helg och sedan Valencia Marathon 1 december om allt går som det ska.

David gjorde sitt första terräng-NM som 16-åring i Kvarnsveden 2003 och det blev fyra raka juniorstarter med två 5:e-platser som bäst. Seniordebuten ägde rum 2011 följt av fyra raka starter 2015-2018 med placeringarna 3-2-2-3 innan fullträffen äntligen kom.

Ölands idrottsgala
9 Nov: Två aktiva från Högby IF fick igår motta priser på Ölands idrottsgala! David Nilsson blev årets manliga friidrottare och Julia Samuelsson årets kvinnliga friidrottare! Stort grattis!!!

Jämjöhalvan
9 Nov: Jämjöhalvan avgjordes idag där förutom Halvmarathon även distanserna 10 och 5km sprang och det blev fina resultat och personliga rekord av många löpare från Högby IF! I den längsta distansen 21 km gjorde Erik Karlsson debut på distansen och han sprang in på en fin andraplats på tiden 1:09.02. tiden tar även in Erik på en sjätteplats på Högby IF:s topplista. Peter Fransson sprang även han halvmaran och sprang där in som 89:a på tiden 1:46.12.

I damernas halvmarathon sprang Irene Rohde och Hana Wilhelmsson under 2h, Irene sprang in som 34:a på tiden 1:56.39 och Hanna in som 36:a på tiden 1:59.13.

I 10 km loppet blev det dubbla vinster. Andreas Davidsson vann herrarnas 10 km lopp på tiden 32:10 och Nelly Össmar sprang för första gången under 40 min då hon vann damernas lopp på tiden 39:17. I både herrloppet och damloppet blev det även dubbla andraplatser, Ken Slättengren sprang in som tvåa på tiden 34:48 och Amanda Håkansson även hon tvåa på tiden 40:01, vilket ävebn det var personligt rekord. Rosita Karlsson sprang även hon 10km och sprang där in som 12:a på tiden 53:19.

Vinst blev det även i herrarnas 5 km lopp genom Melwin Strömqvist som sprang in på tiden 18:28. I damernas 5 km lopp blev det en tredjeplats till Klara Öberg som sprang i mål på tiden 21:19. Simon Östborg sprang även han in på en tredjeplats på distansen 5 km. Simon sprang in på tiden 19:40 i P14 klassen.

Webshopen öppen
7 Nov: Webshopen för klubbkläder är nu öppen. Shopen stänger 24/11.

Jätten Bulelöpet
2 Nov: Tre löpare från Högby IF sprang idag 5km loppet i Jätten Bulelöpet som gick i Ösyerbymo. Erik Karlsson vann herrarnas 5km lopp på 16:15. Rosita Karlsson sprang in på 13:e plats på tiden 27:10 och Camilla Lindström blev 16:e kvinna i mål på tiden 27:40.

Finalloppet i Göteborg
2 Nov: Seger för David Nilsson i Finalloppet i Göteborg. Tiden blev 1.03.07 på 19 km i den tuffa Skatås-terrängen.