Notiser April 2022

Ölandsmästerskapen i terränglöpning
30 April: Årets ÖM i terränglöpning har idag avgjorts i Mörbylånga med Mörbylånga GoIF som arrangör, som gjorde det på ett förtjänstfullt sätt.
"Som vanligt" blev det Högby-dominans både i topp och bredd. Snabbast på de 4 km var Abdirahman Ali som därmed tog sin första inteckning i Mästarnas Pris, (en vandringspokal som sattes upp 1987.) Tvåa respektive trea kom Abakar Abdelekarim och Victor Byström.
I kvinnoklassen försvarade Towa Nilsson sin titel från i fjol, här var fight ända in i mål med klubbkompisen Nelly Össmar. Filippa Andersson följde upp som fin trea.
Förutom Abdi och Towa korades följande ÖM-mästare: Ida Nylander (F13), Abdirahman Ali (P17), Towa Nilsson (F17), Erik Hammarström (M40), Henrik Carlsson (M55), Carl-Gustaf Nilsson (M70), Håkan Pettersson (M75), Frida Össmar (K45), Anna-Stina Wanby (K55), Camilla Persson (K60), Iréne Rohde (K65).

Kalmar Backyard Ultra
25 April: Stort grattis säger vi till Johan Johansson, Malmö Gerillallöpare, som på ett imponerande sätt vann årets upplaga av Kalmar Backyard Ultra. Johan gick i mål som segrare efter 41 timmars löpning och lika många varv avklarade. Tävlingen startade kl 10.00 på lördagen och avslutades 02.48 tidig måndag.
Stort tack alla löpare, funktionärer och övriga för en häftig tävling!

Kalmar BackYard Ultra som började 23 april kl 10:00 och där sista löpare korsade mållinjen 41 timmar senare! Johan Johansson från Malmö Gerillalöpare vann årets upplaga av Kalmar Backyard Ultra! Johan sprang hela 41 varv dvs 274,9km. Tvåan i loppet Andre Rangelind avverkade 40 varv och kom från IF Göta Karlstad. Trea blev Emil Lilja från Högakusten Ultra på 39 varv. Totalt startade 187 löpare!

Fler bilder från löparhelgen, klicka på bilden nedan.

Adidas premiärhalvan
23 April: Hanna Lindholm vann idag Adidas premiärhalvan på 1:14.47.

Varvetmilen
16 April: Linda Brännlund och Oliver Wykman sprang idag Varvetmilen i Malmö! Oliver var först i mål och vann loppet på tiden 32:39. Linda sprang in på tiden 44:31 vilket gav en 9:e plats!

Stadium löparvecka
10 April: I söndags blev det dubbelt Högby IF i tävlingen Stadium löparveckan 5km.
David Nilsson vann 5km loppet på 15:19 och Hanna Lindholm vann på tiden 17:16. Amanda Håkansson sprang i mål som fyra på tiden 18:39.

Terräng DM
10 April:Idag avgjordes Terräng-DM i Oskarshamn. 41 deltagare varav 16 löpare från Högby IF sprang den 4km kuperade banan i Havslätt samt en löpare i ungdomsklassen som sprang 2km. Damklassen vann Högby IF:s Nelly Össmar på tiden 15:08, segern är Nellys tredje i terräng DM, tvåa blev Beatrice Lejnegård Oskarshamn RC 15:34 och trea Terese Friman Glasrikets RC Nybro 15:59.
På manliga sidan vann IK Akeles Sven Engström på 13:23 före Ali Abdirahman 13:28 och Oliver Wykman 13:35.
I lagtävlingen blev det dubbelt Högby IF på både dam- och herrsidan. I veteranklassen blev det silver till Högby IF i manliga klassen och guld i kvinnliga klassen.
I ungdomsklassen sprang Ida Nylander hem segern i F12 klassen på tiden 8:49 över 2km.
Samtliga resultat av löpare från Högby IF

Kvinnor 4km Män 4km
1. Nelly Össmar 15:08 2. Ali Abdirahman 13:28 (1:a P17)
4. Anna Karlsson 17:27 3. Oliver Wykman 13:35
5. Linda Brännlund 18:45 5. Jimmie Johansson 13:53
6. Anna-Stina Wanby 18:57 (1:a K55) 6. Abakar Abdelkarim 14:03
8. Camilla Persson 20:13 (1:a K60) 11. Djamal Abdelkarim 14:57
10. Camilla Leion 22:49 (1:a K50) 12. Elvis Eckerberg 14:59
11. Irene Rohde 23:40 (2:a K65) 17. Daniel Axelsson 15:28 (1:a M45)
12. Katarina Nilsson 25:05 (3:a K65) 20. David Nylander 16:21 (3:a M45)
  22. Henric Carlsson 18:34 (1:a M55)

JL Bilar Skälbyloppet
9 April: Idag sprang 227 löpare JL Bilar Skälbyloppet i sol, snö och blåst! Dam och herrloppen avgjordes över 4 och 8 km. Först i mål på nytt banrekord var Omar Ismail som vann männens 4km lopp på tiden 11:42. I kvinnornas 4km lopp korsade Nelly Össmar mållinjen först på tiden 14:29.

I männens 8km blev det en spurtuppgörelse mellan Oliver Wykman och Isak Hagberg där de båda sprang in på tiden 26:53 men Oliver drog det längsta strået och vann loppet! I damernas 8km lopp var Fanny Lampert från Silverdalen först i mål på tiden 32:50.

I ungdomsklasserna sprang F13 tjejerna med tidtagning och där vann Högby IF:s Ida Nylander, Ida sprang den 1,9km långa banan på tiden 7:45. De yngsta som inte hade tidtagning sprang födda 7 år och yngre 600m och där passerade 36 barn mållinjen! I P9/F9 samt P11/F11 klassen korsade 29 mållinjen efter att sprungit 1.1km.

I Samband med loppet skänket Högby IF 10 000 kr till Rädda barnen i Ukraina.

VM-KLAR
4 April: David Nilsson är klar för VM i marathon i Eugene efter söndagens starka halvmara i Berlin. ”Väldigt skönt”, säger David. Läs mer på friidrott.se. Foto: Decabild

Berlin Halvmarathon
3 April: David Nilsson och Hanna Lindholm sprang idag Berlin halvmarathon. David sprang in på en 11:e plats på tiden 1:01.56, tiden är näst bästa tiden David gjort och även nytt svensk M35 rekord. Hanna sprang i mål på en 12:e plats på nytt personliga rekordet 1:11.15 vilket är nytt klubbrekord samt även en förbättring av sitt egna svenska K40 rekord.

Från friidrott.se

Favoritgrenen för dem var halvmaran och för de bästa tiderna stod inte oväntat Högbys David Nilsson och Hanna Lindholm som kom 11:a resp 12:a i Berlin på 1:01:56 (nästpers) och 1:11:15 (pers)!

För David – som gjorde ett perfekt jämnfartslopp med kilometrar ett par sekunder under 3:00 från start till mål – innebar det att han med 4 sekunder underskred kvaltiden till halvmara-VM i november. Och till svenska rekordet fattades det faktiskt i slutänden inte mer än 39 sekunder!

Även Hanna låg länge bra till för en VM-kvaltid (i hennes fall 1:11) men på slutkilometerna blev benen något tyngre och Hanna landade på 1:11:15. Som dock allltså var nytt pers – och det med över halvminuten.

Två nya under 1:04
Bakom David i manliga loppet sågs rejäla nya personbästan för Keep Ups Kristofer Låås och Turebergs Daniel Lundgren som följdes åt till 1:03:48 resp 1:03:53. För Kristofer handlade förbättringen om 2½ minut och för Daniel om 1 minut!

Täby Springer
3 April: Elvis Eckerberg sprang idag ”Täby springer”-lopp i terrängen runt Skavlöten i Täby.
Banan som var mycket kuperad mätte 10,3 km och Elvis kom 2a i loppet med tiden 40.38.

Resultattävling i KIFAB Arena
2-3 April: I helgen tävlade 54 ungdomar i Kalmar och KIFAB arena! Tävlingen arrangerades av Kalmar SK och Högby IF. Samtliga resultat.